PENAFIAN

Blog ini merupakan laman bebas yang tidak dipengaruhi oleh mana-mana ideologi politik mahupun agama dan budaya yang melampau. Segala tulisan di dalam blog ini bersifat neutral.

Segala isi, tulisan dan maklumat yang dikongsikan di dalam laman blog ini merupakan hasil tulisan yang berbentuk peribadi dan tiada mempunyai maksud untuk memburuk atau mencemarkan nama dan peribadi mana-mana pihak.

Segala gambar di ambil dari sama ada melalui laman awam Google, Yahoo atau dari laman carian awam yang lain kecuali gambar-gambar yang menjadi milik peribadi penulis. Gambar-gambar awam yang di ambil dari laman carian itu penulis anggap sebagai gambar yang boleh dikongsi bersama. Namun jika ada gambar-gambar atau tulisan di dalam laman blog ini yang dikira telah mencuri idea dan hakmilik pembaca sila beritahu kepada penulis di alamat emel yang disertakan di bawah.

Begitu jugalah perihalnya dengan segala artikel yang diterbitkan di laman ini. Ianya sama ada berbentuk peribadi dan lahir dari pemerhatian, pengalaman dan kejadian yang berlaku di sekitar kehidupan penulis, atau disunting dari mana-mana bahan berita dalam mahupun luar negara. Untuk bahan-bahan suntingan penulis menafikan sekeras-kerasnya akan hakmilik dan hakcipta bahan tersebut.

Penulis blog ini juga tidak bertanggungjawab di atas kesalah tafsiran dan kesalah gunaan mana-mana entri yang diterbitkan. Kesilapan pentafsiran sesuatu bacaan itu akan menjadikannya 'panta rei' yakni berubah terus dari maksud yang asal. Jadi andaikata ianya terjadi maka ianya kesilapan pembaca itu sendiri. Para pembaca harus bijak menilai dan mentafsirkan mana-mana tulisan dan gambar di dalam blog ini sama ada sesuai atau tidak untuk dikongsi bersama ataupun dijadikan rujukan.

Jika ada masalah atau pertanyaan dan mana-mana permohonan atau bangkangan atau apa-apa yang berkaitan dan tidak ingin berkongsi secara awam melalui ruangan komen sila emel terus ke alamat di bawah :

saffronius@hotmail.com
Sekian terima kasih.